De Ruisbroekmolen

       

De streekmand is een webwinkel van de Ruisbroekmolen. De Ruisbroekmolen is een bovenslag watermolen gelegen aan de Molendaalbeek te Bierbeek. De eerste molen was gebouwd voor 1234. Het huidige molengebouw werd gebouwd in 1740 ter vervanging van de oude molen die door een brand was vernietigd. De molen was actief tot 1972, het jaar waarin het waterrad zwaar beschadigd werd door een storm.

De bedoeling is om de molen zo snel mogelijk te restaureren en terug maalvaardig te maken. Dit zal in nauwe samenwerking gebeuren met het Agentschap Onroerend Erfgoed van de Vlaamse Gemeenschap. Op de site worden een aantal activiteiten ontplooid die het molenproject ondersteunen.

In november 2014 werd de houtgestookte broodoven officieel ingehuldigd. De bakkersclub “De molenbakkers” uit Bierbeek zal er op regelmatige basis brood komen bakken. In de bakkerij zullen er ook cursussen en workshops gegeven worden.

In april 2015 zijn wij gestart met de verkoop van streekproducten uit de provincie Vlaams-Brabant. De aangeboden streekproducten zijn voornamelijk producten van het Hageland, het Dijleland en de Kunststad Leuven.

Verdere projecten zullen volgen. Momenteel wordt een oude loods omgebouwd tot ruimte voor fietsen en scooterverhuur, bijkomende ruimte voor opleidingen en seminaries en accommodatie voor gastenkamers. Wij houden jullie hiervan zeker op de hoogte.